Erytromycine – een antibioticum om infecties te voorkomen en te behandelen

Erytromycine wordt gebruikt om een grote verscheidenheid aan bacteriële infecties te behandelen. Het kan ook worden gebruikt om bepaalde bacteriële infecties te voorkomen. Erytromycine staat bekend als een macrolide antibioticum. Dit antibioticum behandelt of voorkomt alleen bacteriële infecties. Het werkt niet bij virale infecties (zoals verkoudheid en griep). Het gebruik van een antibioticum wanneer het niet nodig is, kan ertoe leiden dat het niet werkt bij toekomstige infecties.

Hoe gebruikt u erytromycine oraal

Neem deze medicatie via de mond zoals voorgeschreven door uw arts, meestal voor de maaltijd. Dit geneesmiddel wordt het best geabsorbeerd wanneer het op een lege maag wordt ingenomen. Als misselijkheid optreedt, kunt u het met voedsel of melk innemen.

Dit medicijn heeft een bittere smaak als het geplet wordt. Slik de medicatie in zijn geheel door. Niet kauwen of pletten.

De dosering en de duur van de behandeling zijn gebaseerd op uw medische toestand en reactie op de behandeling. Bij kinderen is de dosering ook gebaseerd op leeftijd en gewicht.

Voor het beste effect neemt u dit antibioticum op gelijkmatige tijdstippen in. Om u te helpen herinneren, neemt u dit geneesmiddel elke dag op hetzelfde tijdstip in.

Tips

  • U neemt erytromycine meestal 2 of 4 keer per dag, of zoals voorgeschreven door uw arts.
  • Voor de meeste infecties zou u zich binnen een paar dagen beter moeten voelen. Bij huidaandoeningen zoals acne en rosacea kan het een paar maanden duren voordat u verbetering ziet.
  • De meest voorkomende bijwerkingen van erytromycine zijn misselijkheid, buikkrampen en diarree.
  • Het drinken van alcohol bij erytromycine kan de werking ervan verminderen of vertragen.
  • Eet geen grapefruit of drink geen grapefruitsap terwijl u erytromycine inneemt. Het kan de hoeveelheid erytromycine in uw lichaam verhogen en de kans op bijwerkingen vergroten.

Veelgestelde vragen over erytromycine

Hoe werkt erytromycine?

Erytromycine maakt deel uit van een groep geneesmiddelen die macrolide antibiotica worden genoemd. Macrolide antibiotica werken door het doden van de bacteriën die de infectie veroorzaken.

Wanneer voel ik me beter?

Bij de meeste infecties zou u zich binnen enkele dagen beter moeten voelen.

Vertel het uw arts als u zich na 3 dagen erytromycine niet beter begint te voelen. Vertel het ook als u zich op enig moment slechter gaat voelen.

Huidproblemen zoals acne en rosacea duren meestal minstens 2 maanden voordat u veel verbetering ziet.

Het is heel belangrijk dat u erytromycine blijft innemen totdat uw kuur is afgelopen. Doe dit ook als u zich beter voelt. Het zal helpen voorkomen dat de infectie terugkomt.

Hoe verhoudt erytromycine zich tot andere antibiotica?

Er zijn andere macrolide antibiotica die op dezelfde manier werken als erytromycine. Hiertoe behoren claritromycine en azitromycine.

U neemt erytromycine meestal 2 of 4 keer per dag. Voor claritromycine is dat 2 keer per dag en voor azitromycine 1 keer per dag.

Claritromycine en azitromycine veroorzaken minder snel diarree dan erytromycine.

Alle macroliden kunnen worden gebruikt om borst- en huidinfecties te behandelen.

Azitromycine kan ook worden gebruikt om seksueel overdraagbare aandoeningen te behandelen.

Claritromycine kan ook worden gebruikt voor de behandeling van Helicobacter pylori, een bacterie die maagzweren kan veroorzaken.

Erytromycine en andere macrolide antibiotica doden soortgelijke soorten bacteriën als penicilline antibiotica, zoals amoxicilline.

Sommige mensen zijn allergisch voor penicilline-antibiotica – zij kunnen in plaats daarvan erytromycine nemen.

Krijg ik er spruw van?

Sommige mensen krijgen na een antibioticakuur zoals erytromycine een schimmelinfectie, spruw genaamd. Dit gebeurt omdat antibiotica de normale onschadelijke bacteriën doden die u helpen beschermen tegen spruw.

Vraag uw apotheker of arts om advies als dit bij u gebeurt.

Heeft het invloed op mijn anticonceptie?

Erytromycine heeft geen invloed op de werking van anticonceptie, ook niet op de combinatiepil en de noodanticonceptie.

Echter, als erytromycine u langer dan 24 uur doet braken of ernstige diarree geeft, is het mogelijk dat uw anticonceptiepil u niet beschermt tegen zwangerschap. Kijk op de verpakking van de pil om te zien wat u moet doen.

Mag ik autorijden of fietsen?

Ja, erytromycine zou geen invloed moeten hebben op uw rijvaardigheid of fietsen.

Mag ik alcohol drinken terwijl ik erytromycine neem?

Het is het beste om geen alcohol meer te drinken of de hoeveelheid te beperken terwijl u erytromycine inneemt.

Er is geen specifieke waarschuwing om te stoppen met het drinken van alcohol terwijl u erytromycine inneemt, maar er zijn aanwijzingen dat alcohol de werking van het geneesmiddel kan vertragen of vertragen.

Is er eten of drinken dat ik moet vermijden?

Eet geen grapefruit en drink geen grapefruitsap terwijl u erytromycine inneemt.

Grapefruit kan de hoeveelheid erytromycine in uw lichaam verhogen, waardoor de kans op bijwerkingen toeneemt.